user

Закон на пътя

Как да не ме глобят карайки си ел. тротинетката или ел. колело

Posted on .

Как да не ме глобят карайки си ел. тротинетката или ел. колело

Introduction

Отдавна трябваше да напишем тази статия, но за жалост все не ни оставаше време. Накратко, ще споделим каква е законовата рамка около електрическите тротинетки и електрическите колелета, които стават все по-популярни в България. Доскоро хората си ги купуваха, но с навлизането на услуги като Lime всеки софиянец може да наеме тротинетка и да я използва за придвижване. Оказва се обаче, че карайки такава тротинетка или колело, човек може да бъде глобен. Няколко неща са важни да се знаят:

 1. Столична община е дала разрешение електрическите тротинетки да се движат по тротоарите и велоалеите, което означава, че там човек не може да бъде глобен
 2. Нещата се променят, ако се кара на пътя:
  1. Човек трябва да има категория АМ/М книжка и 16 години, защото ел. тротинетки и колелета попадат в чл. 150а от Пътния Закон.
  2. Дори и да има годините и книжката (ако човек има В категория, автоматично има и АМ/М), ел. тротинетката и колело трябва да бъдат регистрирани и да минат технически преглед в пътна полиция. Това обаче няма как да стане, защото те най-малкото нямат мигачи и огледало за обратно виждане.
За такова каране по пътя могат да ви глобят

За такова каране по пътя могат да ви глобят

Единственото решение на този етап за собствениците на ел. тротинетки, колела и ползващите услугите на фирми като Lime е да карат само по тротоара и велоалеите. Тук в сбит вариант можете да видите главните закони. Полицаите са толерантни, но нека ви споделим случка от преди няколко седмици: 

На един от булевардите в София, човек си кара ел. колело, но за нещастие таксиметров шофьор спира внезапно да остави клиент. Клиентът отваря вратата без да гледа и човекът с колелото се блъска в нея. Колелото е доста изпочупено, но за щастие човекът е добре. След кратка разправия, таксиметровият шофьор предлага да даде 50 лв. и така да се разберат, но собственикът на колелото отказва, защото щетите са за много повече. Таксиметровият шофьор решава да избяга от местопроизшествието.

Няколко седмици по-късно Пътна Полиция го открива и му взимат книжката и го глобяват. След това привикват собственика на ел. колело и му искат по закон технически преглед и гражданска застраховка. Разбира се човекът няма, защото не е знаел законът и отнася глоба за всичко около 900 лева.

Работи се по проектозакон за електрическите тротинетки според Малина Крумова, която е председател на държавната агенция “Безопасност на движение по пътищата”. 

Надяваме се горното да ви е от полза. 

Comments
 • user

  AUTHOR erotik

  Posted on 3:44 am November 12, 2020.
  Reply

  If you want to use the photo it would also be good to check with the artist beforehand in case it is subject to copyright. Best wishes. Aaren Reggis Sela

  • user

   AUTHOR Тодор

   Posted on 9:45 am November 12, 2020.
   Reply

   Dear Aaren, thank you for your comment. If there a particular content you are referring to please let us know so we can take immediate action. Best

 • View Comments (2) ...
  Navigation