user

Бизнес

Мол Парадайс – раят за нарушителите

Posted on .

Мол Парадайс – раят за нарушителите

Introduction

(Обновена 30/1/2019)

Оказва се, че нарушенията вътре в паркинга на мол Парадайс не могат да се санкционират, защото от мола не са поставили табела обозначаваща, че важат правилата за движение по пътищата. Някои от другите молове като The Mall вече са го направили, но не и те. Полицията няма какво да направи за стотиците месечно които паркират на инвалидни места неправомерно, защото е частна собственост.

—–

След близо 1000 сигнала от и около мол Парадайс, нямаше как да не напишем тази статия и да визуализираме един от най-проблемните пътни участъци в София. Стотици нарушения дневно се извършват във и около мола и една визуализация на проблемите с тяхното описание ще помогне както на органите на реда, така и на собствениците на мола да вземат нужните мерки.

Мол Парадайс в Червено финално

 

И така, нека започнем с бул. Черни Връх посока от околовръстното към мола. Ежеминутно се случва следното нарушение -> колите, заавиващи наляво по ул. “Филип Кутев” навлизат в насрещното, за да го направят. Примери отдолу:

 1. Видео https://www.grajdanite.bg/signals/uFWr5xcLEe
 2. Снимка https://www.grajdanite.bg/signals/SQTyfoNejW

Отделно колите от лентата за направо завиват наляво по ул “Филип Кутев”

 1. Видео https://www.grajdanite.bg/signals/eAc93jcBoq

Нека продължим, следвайки движението на колите. Веднъж завили (кои извършили нарушение, кои не) по ул. “Филип Кутев”, автомобилите попадат на плътна редица от паркирали коли в от дясната страна (страната на мола). Всички те са в нарушение, защото там има знак B 26/28 забраняващ паркиране и престой. Изглежда обаче никой не го интересува този знак. Примери отдолу:

 1. Видео https://www.grajdanite.bg/signals/5XhoyD9DiC
 2. Видео https://www.grajdanite.bg/signals/gnfXqOFIHl

Имайки предвид многото завиващи наляво по ул. “Филип Кутев” от бул. “Черни връх”  и то от три ленти вместо от една (от лентата за наляво, от лентата за направо и от лентата за насрещно движение) и взимайки предвид блокирането на цяла лента от паркирали в нарушение коли по ул. “Филип Кутев”, можете да си представите вече, защо се образуват тапи и защо шофьорите се изнервят толкова минавайки покрай този мол.

Така, продължаваме движението си по ул. “Филип Кутев” и стигаме пресечката с ул. “Емилиян Станев”. Опитвайки се да завием наляво се натъкваме поне на 2 коли паркирали успоредно на паркинга и правещи завоя много опасен и труден:

 1. Снимка https://www.grajdanite.bg/signals/GtStCcCQ7V
 2. Снимка https://www.grajdanite.bg/signals/yr1LKmSfc6  
 3. Снимка https://www.grajdanite.bg/signals/u5wyXNbmwg 

В допълнение срещу нас на тротоара и след знак В28 са паркирали кола до кола всички в нарушение:

kola

 1. Снимка https://www.grajdanite.bg/signals/3bfe5900-b1ae-11e7-a067-8d141446f96c
 2. Снимка https://www.grajdanite.bg/signals/016a87b0-9623-11e7-b759-91f71ad8e752
 3. Снимка https://www.grajdanite.bg/signals/1335faa0-b1ae-11e7-8658-69fc75e98605

Нека продължим от ул. “Филип Кутев” надясно по ул. “Емилиян Станев” и на светофара искаме да завием наляво по ул. “Хенрик Ибсен”. Постоянно нарушение е автомобилите от лентата за направо да завиват наляво. Пример:

 1. Видео: https://www.grajdanite.bg/signals/etob2N083F  

Решим ли да завием надясно от ул. “Емилиян Станев” по ул. “Хенрик Ибсен” още не сме стигнали кръстовището с бул. “Черни Връх” и виждаме от дясно постоянно множество таксита как чакат за клиенти спрели в нарушение след знак В 27. Пример:

 1. Снимка https://www.grajdanite.bg/signals/d19c0450-a367-11e5-83b4-3bb7bb24c377
 2. Снимка https://www.grajdanite.bg/signals/b5b65010-0ef5-11e7-a592-152a1f7bda02
 3. Снимка https://www.grajdanite.bg/signals/5ecc9410-a42c-11e5-a251-0576ad285307

Отляво на нас пък можем да видим как постоянно има паркирали автомобили на спирката на градския транспорт. Пример:

 1. Снимка https://www.grajdanite.bg/signals/PbqqG1CmHb  
 2. Снимка https://www.grajdanite.bg/signals/neWgRD7h5M

Нека завършим кръга, който правим около мола, като от ул. “Хенрик Ибсен” въпреки спрелите отдясно в нарушения таксита завием надясно по бул. “Черни връх”. И какво ни прави пречатление? Разбира се, отново паркирали автомобили в нарушение. Пример:

koli

 1. Снимка https://www.grajdanite.bg/signals/YqsvfOIblI
 2. Снимка https://www.grajdanite.bg/signals/cFD7sjBwQz
 3. Снимка https://www.grajdanite.bg/signals/dgF5jdx8Kk

Разказахме и показахме нарушенията, които се случват около мол Парадайс. Сега нека покажем и опишем нарушенията, които се случват в паркинга на самия мол.  Най-честите са 3 вида:

 1. Паркиране на инвалидно място без инвалиден стикер. Пример
  1. Снимка https://www.grajdanite.bg/signals/9HUlM8NuJt
  2. Снимка https://www.grajdanite.bg/signals/X7YNQj85Ny
  3. Снимка https://www.grajdanite.bg/signals/1a1312d0-b74a-11e7-be7a-5b9a066ae9bb
  4. Снимка https://www.grajdanite.bg/signals/3ef49aa0-c33c-11e5-b12c-cd11728a4bd0
 2. Паркиране на пешеходна пътека
  1. Снимка https://www.grajdanite.bg/signals/hbwZlEWFNF
  2. Снимка https://www.grajdanite.bg/signals/8ba99280-2388-11e7-86cf-65cfe35b8df6
  3. Снимка https://www.grajdanite.bg/signals/a727c110-f9eb-11e6-aec1-2bbde9442603
 3. Паркиране просто ей така
  1. Снимка https://www.grajdanite.bg/signals/01144060-2d8a-11e6-bdbe-b14a96881eee
  2. Снимка https://grajdanite.bg/signals/k3SIdQyInS
  3. Снимка https://grajdanite.bg/signals/pal5iluBQt
  4. Снимка https://grajdanite.bg/signals/DaL9F11BAX

Накратко, очевидно е какво се случва около този мол и трябва да се вземат мерки. В София има такива места като това, които ако се сложат в ред, ще се подобри трайно културата на пътя. А подобрението на културата на пътя ще рефлектира и върху всичко останало. Апелираме към институциите и собствениците на мол “Парадайс” да започнат да взимат мерки. Тези мерки не са и кой знае колко сложни. 2-ма полицаи ежедневно да стоят при мола и да глобяват, за седмица-две ще се подобри трайно ситуацията. Отделно самият мол да направи кампания за нетолериране на шофьорите в нарушение и ако трябва публично да ги назовава по високо говорителите. Трябва всички, които формираме това общество – граждани, институции, медии и бизнес, да действаме като едно, за да има дълготраен ефект.

Благодарим ви, че отделихте време да прочетете тази статия. Ако сте един от тези, които са заснемали нарушения около мола, искрено ви благодарим. Една част от заснетите са глобени, една част са се извинили в платформата, но най-вече данните ни дават нужната информация, за да опишем случващото се. Ако пък не сте част от Гражданите, ви молим да се замислите как шофирате и да бъдете по-отговорни, активни и вежливи граждани.

Прекрасен ден,

Гражданите

П.П. Малко скрийншоти от това как изглежда картата в приложението при мол “Парадайс”. Картата няма възможността да зареди всички сигнали, но и така се добива представа.

екрани в едно

Comments
 • user

  AUTHOR Иван

  Posted on 8:21 am January 22, 2019.
  Reply

  Това е абсолютно така! Освен с вашата платформа аз лично съм пускал и доста сигнали през call.sofia, правили са проверки, но се сещате с какъв интензитет щом за период от 20 дни са глобили само 30-40 човека, а принципно при желание ще направиш повече глоби само една събота :)

  За живущите в квартала всеки празник/пред празник и уикенд е ад… Дано се вземат някакви адекватни мерки, въпреки че ме съмнява…

  • user

   AUTHOR Тодор

   Posted on 8:13 am January 23, 2019.
   Reply

   Здравейте, Иван,

   Една от разликите между Гражданите и всички останали платформи е, че при подаване на сигнал през Гражданите можете да попълните свидетелски показания, които да разпишете директно на телефона. По този начин органите на реда стартират процедура по установяване на собственика на автомобили и изпращане на призовка.

   Ако имате предложения за решение на проблемите в района, ще се радваме да споделите.

   Поздрави

 • user

  AUTHOR Lazar Toshkin

  Posted on 4:19 pm January 22, 2019.
  Reply

  Евала за поста. Доста интересно е направен с различните локации и проблеми свързани с тях. И за предлагането на решения.

  • user

   AUTHOR Тодор

   Posted on 8:08 am January 23, 2019.
   Reply

   Благодарности за подкрепата, Лазар :)

 • user

  AUTHOR Иван Богоров

  Posted on 9:05 pm January 22, 2019.
  Reply

  Само една корекция да направя. При левия завой от Черни връх към мола по Филип Кутев лентите за ляв завой са две. Навлизането в насрещното се получава само преди разширението за втората лента, предвидена за ляв завой. Маркировката за двете ленти за ляв завой не е добра и много хора не знаят, че са две.
  Незаконно спрелите таксита на Ибсен, освен другото, обикновено са копърки ментета, които дерат кожи.
  И друго. Материалът Ви и апелите в него са хубави, но, уви, дори всичко да се коригира, няма да се реши проблема, причина за всички останали – строителство на сгради в района, чийто функции, са непосилни за околната инфраструктура. И това продължава. Наоколо се строят бизнес сграда до бизнес сграда, жилищното строителство кипи. Мястото става все по-силно притегателно за прииждане на хора от всички краища на града с и без коли. А по проект там се очаква и небостъргач. Инфраструктурата няма да го издържи.

  • user

   AUTHOR Тодор

   Posted on 8:08 am January 23, 2019.
   Reply

   Здравейте,

   Благодарности за корекцията и коментара. Ако имате предложение за решение на проблемите, ще се радваме да ги изпратите. При възможност ще ги предоставим на официални лица.

   Поздрави

 • user

  AUTHOR Boris

  Posted on 1:41 pm January 23, 2019.
  Reply

  Смятам че в тази статия са пропуснати 3 доста груби нарушения отново свързани пряко с мол Парадайс.
  1. Идващи от Черни връх правят обратен завой върху непрекъсната линия на Сребърна непосредствено преди светофара с ул. Е. Станев за да влязат в мола.

  2. Излизащи от изхода от същата страна правя обратен завой веднага след него за да се включат в на ул. Сребърна в посока черни връх -> южен парк.

  и 2те нарошения са сходни и водят до образуване на тапи заради изчакване на нарошителите да се включат в движението.

  3. последното, което е върха на наглостта, за което за жалост нямам клип е карането в насрещното движение от черни връх по сребърна, за да направиш нарошението описано в т.1. На няколко пъти ми се е случвало вече да бъда заплашван от бързащи “бизнесмени” които не толерират някой да си кара в платното когато те карат срещу движението.

  • user

   AUTHOR Стоян

   Posted on 1:52 pm January 26, 2019.
   Reply

   Благодарим ви, че ги споделихте!

 • user

  AUTHOR Jeni

  Posted on 7:10 pm January 23, 2019.
  Reply

  Здравейте,
  преди два месеца отправих сигнал към Столична община за буферният паркинг между МОЛ-а и Била и кой го регулира. Все още е “в процес на обработка”. Благодаря за бързата реакция, Столична община!
  Линк към сигнала: https://call.sofia.bg/bg/Signal/Details/120763

  • user

   AUTHOR Стоян

   Posted on 1:53 pm January 26, 2019.
   Reply

   Здравейте Жени,

   Благодарим ви за активната и отговорна гражданаска позиция.
   Подайте го при нас през мобилното приложение или през уеб приложението на https://www.grajdanite.bg

   Прекрасен уикенд!

 • user

  AUTHOR Михаела

  Posted on 2:42 pm January 24, 2019.
  Reply

  Здравейте,
  Половината проблеми който сте описали за, защото премахнаха левия завой от бул.Черни връх по бул. Хенрих Ибсен посока Южен парк. Това беше абсолютно излишно, затова целия трафик, който в час пик е доста засилен, трябва да обиканя мола, по ул. Филип Кутев. Не мога да си обясня, защо премахнаха този ляв завой..

  • user

   AUTHOR Стоян

   Posted on 1:54 pm January 26, 2019.
   Reply

   Благодарим ви Михаела за коментара. Има логика да се е получило така. Трябва да се разнищи ситуацията и да се вземат мерки. Ние натискаме това да се случи!

   Хубав уикенд.

 • user

  AUTHOR SVETOSLAV

  Posted on 9:12 pm January 27, 2019.
  Reply

  Гневен съм от Вашето едностранно разглеждане на въпроса. Това е един от най-големите молове. Вътре има хиляди хора. Паркинга не е достатъчен – често е препълнен. има огромно количество парко места за инвалиди – толкова инвалиди никога не могат да се съберат на едно място – затова хората често спират на места за инвалиди и наистина това е нормално – не се чудете. Поради това че вътре има хиляди народ, напълно е в реда на нещата да се наложи на някой да спре за малко около мола, я да изчака жена си от смяна – причини хиляди. По същата причина има нужда от таксита, но таксиметрова стоянка няма. Просто не може без такси и тъй като шефа на мола не искал такси-стоянка и такава няма макар да е предвидена в устройството на тротоара пред главния вход. Има и поръчки на таксита и шофьорът трябва да спре някъде да изчака клиента. Самият мол носи огромния проблем със себе си. от двете му страни пътя е с по две платна. Трафикът през през кръстовищата е огромен, особено в пикови часове дори е блокиран. Разбира се, че ще завиеш от платното за направо от Ем. Станев към Ибсен, защото пътната обстановката го позволява. За направо минават много малко коли. Махнаха проблема с левия завой от Ч.Връх към Ибсен и го забиха зад мола. Сега там е ад.
  Престъпно е да се възмущаваш от това, че има спрели коли и таксита около мола. Просто това е най-естествения процес, когато е изграден огромен обект за събиране на много хора в него.
  ПРОСТО НЕ МОЖЕ ДА СЛОЖИШ ЗНАК ЗАБРАНЕНО СПИРАНЕТО И ДА МИСЛИШ, ЧЕ СИ РЕШИЛ ПРОБЛЕМА и после да седнеш да критикуваш без грам мисъл в главата.
  Истината е, че около мола винаги ще има спрели коли и таксита, независимо какви знаци слагат или колко катаджии ще стоят.
  Между другото, вчера бях на летището на Виена – изпращащи. Голямо летище, но и огромно място, човек да дойде с кола точно пред входа, да си разтовари багажа, да си вземе довиждане с близките и да си влезе в летището – приказка. Удобство от всякъде. Хората мислят когато проектират.

 • user

  AUTHOR SVETOSLAV

  Posted on 9:23 pm January 27, 2019.
  Reply

  Добавям нещо важно. НЕ ОПРАВДАВАМ ПО НИКАКЪВ НАЧИН ЧИСТО НАГЛИТЕ НАРУШЕНИЯ ОТ НЯКОИ ШОФЬОРИ, като минаване на червено, нагло “притискане” на колегата, двойно,тройно спиране и паркиране др.

  • user

   AUTHOR Стоян

   Posted on 5:09 pm January 28, 2019.
   Reply

   Привет Светослав,

   Благодарим ви, че сте изчел статията и сте написал тези коментари. Блогът не е писан едностранчиво, а е писан с факти и затова за всички сигнали има линк към снимки и видеа. Проблемът е комплексен и затова целта на статията ни не е да опплюе някой, а като покаже фактите, отговорните институции да намерят решение. Ние също предлагаме такова. Ако имате и вие, предложете. Просто иначе така не може и не само защото там е просто такова място, а защото се възпитава такова поведение в цялото общество. Щом там може, значи може навсякъде. Много от паркиралите на инвалидни места спират на тях, не защото няма други, а защото са близко до входовете. Като не е направена такси стоянка, да дойде общината и да глоби мола, а те да измислят къде да я сложат. По тротоарите както са спрели, как да мине майката с количка? Ако и блъснат детето, пак ли да не казваме нищо? Отделно тези, които карат в насрещното и завиват, ако ударят челно някой, какво правим? Има си отговорни и хора дали разрешение да се построи такъв голям мол с недостатъчно паркоместа и добра инсфраструктура -> те трябва да ни отговорят. Имайте предвид, че близо до този мол има планове за небостъргач, който не само ще закрива прекрасната гледка към Витоша, но и ще направи трафика още по интензивен. Нека този път адресираме проблемите с доказателства навреме. Благодарим ви за коментарите и това, че взимате отношение. Хубава вечер

 • user

  AUTHOR Момчил

  Posted on 9:03 pm February 1, 2019.
  Reply

  Всичко написано е абсолютно точно и непреувеличено. Четейки статията, сякаш преживях преминаването през този бермудски триъгълник отново..
  пс/ За пръв път попадам на блога ви и ми допада, имате нов последовател и съмишленик, съединението прави силата!

  • user

   AUTHOR Стоян

   Posted on 8:10 am February 2, 2019.
   Reply

   Благодарим ви Момчил, че сте отделил време да прочетете статията. Ще я допълваме на базата какво се случва като има промени.
   Ако не сте вече част от Гражданите, моля свалете си приложението и се регистратирайте. Подавайте сигнали за нарушения лесно и без да ви интересува, до кой трябва да стиген. Въведете номера на колата си в Радар, за да получите известие, ако някой ви заснеме в нарушение, да се извините и да се махне снимката. Добавете и адреса си, където живеете, за да получавате известия, ако ще ви спират ток, вода, затварят път и тн. Прекрасен уикенд!

 • View Comments (17) ...
  Navigation