user

Институции

Нова наредба за обществения ред в София

Posted on .

Нова наредба за обществения ред в София

Introduction

От 1 декември в сила влезе новата наредба за обществения ред в София, която регламентира ограничаването на шума в жилищни сгради, публични пространства и от строително-монтажни дейности.

Според наредбата ще бъдат налагани глоби на гражданите, които вдигат шум между 22:00 часа и 8:00 ч. сутрин, а също и за нарушения във времето между 14:00 и 16:00 часа. Глобите ще са в размер от 100 до 200 лв. и съответно от 200 до 300 лв при повторна санкция. Ограничаването на шума между 22:00 ч. и 8:00 ч. важи и за публичните пространства.

buildings-city-landscape-832690

Има пълна забрана за дейности, създаващи шум, през почивните дни. А пълна тишина тогава ще трябва да се пази от 21:00 до 9:00 часа сутринта и между 14:00 и 16:00 часа.

Най-много жалби постъпват през летния сезон, когато в разгара си влизат ремонтите, шума от заведенията и редица други. Жалби са постъпвали и от крайградските райони, където хора се оплакват от целодневно лаене на кучета. Оплаквания е имало и от свирене на музикални инструменти.

Заведенията не попадат в рамките на тази наредба, тъй като те вече се регулират от търговската наредба, където са оказани, какви са правилата.

Не забравяйте, че винаги може да използвате платформата Гражданите, с която може да сигнализирате за подобни нередности със силен шум. Предвид приетата нова наредба, очакваме реакциите на институциите за подобни сигнали да бъдат много по-бързи и адекватни.

Blog Infographic

Прочетете цялата статия на manager.bg или гледайте видео с председателя на общинската комисия по обществен ред и сигурност Иван Илиев в bnt.bg

Яни Дончев

Яни Дончев

There are no comments.
View Comments (0) ...
Navigation