user

Uncategorized

Споделени бус ленти в София при десен завой

Posted on .

Споделени бус ленти в София при десен завой

Introduction

Бус лентите в София вече ще достигат до края на кръстовищата, като движението на автомобили в тях ще е напълно забранено, освен при десен завой. Първата от новите бус ленти вече е обособена по бул. “Васил Левски” – от Софийския университет до кръстовището с ул. “Граф Игнатиев”.

“С ремонта на бул. “Васил Левски” в участъка от Ректората до ул. “Граф Игнатиев” обособяваме бус лента от дясната страна на двете пътни платна. Целта ни е да се даде приоритет на преминаването на градския транспорт и да се намалят закъсненията при неговото придвижване.” Това каза заместник-кметът на София по направление транспорт Евгени Крусев при проверка на ремонта на булеварда.

снимка: dnevnik.bg

снимка: dnevnik.bg

“По бул.”Васил Левски” е първата бус лента, която при десен завой ще има възможност да използват и останалите превозни средства. Това е на кръстовището на бул. “Васил Левски” с ул. “Ген Гурко”, където с пътна маркировка е означено, за десен завой ще може да се използва самата бус лента. Този нов принцип ще се въведе и при бус лентите по булевардите “Сливница”, “Цариградско шосе” и “Данаил Николаев”. На кръстовищата бус лентата ще бъде до стоп линията на самото кръстовище и всички, завиващи надясно, ще могат да се включат от бус лентата. В случай че автомобилът продължи направо, ще се счита за нарушение, което следва да бъде санкционирано от “Пътна полиция” при СДВР” – каза Евгени Крусев.

https://grajdanite.bg

“По бул. “Васил Левски” преминава маршрутът на пет тролейбусни и няколко автобусни линии и целта е да дадем приоритет на градския транспорт, с което да намалим натрупването на закъснения при неговото движение в града” – каза зам.-кметът Крусев.

Предвижда се да бъде изградена нова бус лента на бул. “Евлоги и Христо Георгиеви” между бул. “Черни връх” и бул. “Драган Цанков” само в посока Националния стадион “Васил Левски” с предимство на дясно завиващите при кръстовището.

Като скоростно трасе за трамваи и автобуси в момента се изгражда лента с отделни перони по бул. “Константин Величков”. Трасето ще се огради с бетонови делинеатори. Трамваите и автобусите ще са с общи спирки и ще имат приоритет на светофарно регулирани кръстовища.

Ремонтът на бул. “Васил Левски” от ул. “Граф Игнатиев” до Ректората се предвижда при благоприятни метеорологични условия да приключи до края на седмицата.

снимка: sofia.bg

снимка: sofia.bg

https://grajdanite.bg

Яни Дончев

Яни Дончев

Comments
 • user

  AUTHOR Mihail

  Posted on 4:47 pm September 22, 2018.
  Reply

  Новата BUS лента по бул. България между бул. Гоце Делчев и бул. Петко Тодоров, споделена бус лента ли е или не (в посока центъра)?
  На десния вираж, точно преди светофара има прекъсване на жълтата линия, но в същото време след това има и жълта стрелка направо и бяла надясно. При това условие, може ли да се влезне в бус лентата още след ул. Нишава, т.е. преди прекъсването на бус лентата или само след прекъсването ѝ преди светофара? Ако нямаше никъде прекъсване, нещата щяха да са по-ясни.

  • user

   AUTHOR Яни Дончев

   Posted on 11:08 am September 27, 2018.
   Reply

   Здравейте, Михаил,
   Има колеги от екипа, които са минавали от там и също смятат маркировката за странна и неясна, но не може да се ангажираме категорично как е правилно да действате на това кръстовище. Най-добре ще е да отнесете въпроса си към КАТ, Дирекция “Транспорт” към СО или дори АПИ.
   Поздрави

 • View Comments (2) ...
  Navigation