user

Герои

Подвигът на Босия в борбата срещу корупцията в институциите продължава

Posted on .

Подвигът на Босия в борбата срещу корупцията в институциите продължава

Introduction

В сряда Николай Колев-Босия е хоспитализиран в Правителствена болница. Контактен е, но е в изключително лошо физическо състояние, съобщи съпругата му Татяна. “Правят му изследвания в момента, вкарват му електролити. Той отказва да яде каквато и да било храна. Лекарите искат да го задържат поне за няколко дена. Но той иска да си ходи”, казва тя.

618x346

снимка: webcafe.bg

В същото време Временната анкетна комисия в парламента, посветена на сигналите на Колев, клони към решение те да бъдат проверени, което най-вероятно означава, че ще бъдат предадени на прокуратурата. Един от представителите на гражданите, подкрепящи общественика, каза на днешното второ заседание на комисията, че в момента в интернет могат да се намерят над 40 обяви за продажби на книжки. Тук е моментът да отбележим, че екипът ни наскоро направи проучване на обяви за продажба на книжки в интернет и споделихме някои от тях във Фейсбук страницата ни, заедно с резултатите от анкета, която проведохме отново там във връзка с продажбата на шофьорски книжки.


Резултати от анкетата на въпрос: Смятате ли, че в България масово се купуват/продават шофьорски книжки?

  • Facebook – гласували: 386
    • Да – 329
    • Не – 57
  • Twitter – гласували: 51
    • Да – 33
    • Не – 18

Вече над 40 дни продължава гладната стачка на Николай Колев – Босия пред парламента. На 34 ден от своята стачка поета-дисидент бе посетен в своя дом от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и министъра на вътрешните работи Валентин Радев.

zx860y484_3282743

снимка: dnevnik.bg

На 16 юли Босия даде пресконференция в БТА, където получи подкрепата на бившия служебен премиер Ренета Инджова и на бившия служител на НСО подп. Николай Марков. По-късно на същия ден неговият дом бе посетен от председателката на Народното събрание и вътрешния министър, след като той не успя да се яви на предварително уговорената среща в парламента, след като се почувствал зле.

https://grajdanite.bg

Припомняме, че Босия обяви гладна стачка на 12 юни тази година срещу покупко-продажбата на шофьорски книжки и обвързаните с тези процеси институции, която води до многобройни трагедии по пътищата. На 12 юни той обяви на блога си, че започва безсрочна гладна стачка в знак на протест срещу това, че уволнени за корупция служители на Изпълнителната агенция “Автомобилна администрация” са възстановени на работа. Той прибягва до крайната мярка, тъй като предишните му опити да привлече вниманието на институциите и на гражданите към проблема не са дали резултат.

orig

снимка: dnes.dir.bg

Приветстваме и адмирираме гражданската позиция на Николай Колев в борбата му за повече прозрачност, ред и законност в институциите, защото неговата кауза е за цялото гражданско общество в страната. Босия вече постигна голям успех, след като почти всички основни интитуции в страната реагираха на неговата стачка. Остава да започнат действия, а ние ще продължаваме да следим този важна за нас кауза.

Яни Дончев

Яни Дончев

There are no comments.
View Comments (0) ...
Navigation