user

Гражданите

Все още няма глоби за замърсяващите автомобили

Posted on .

Все още няма глоби за замърсяващите автомобили

Introduction

Въпреки направеното в началото на годината обещание колите, които замърсяват въздуха над допустимото, да бъдат спирани, до тази санкция не се е стигнало, няма и глобени шофьори. Това се разбира от писмен отговор на вътрешния министър Валентин Радев на въпрос на депутата от БСП Явор Божанков.

Във въпроса си народният представител пита конкретно за броя на отказаните регистрации на автомобили, които не отговарят на екологичните стандарти, за броя на спрените от движение коли и на санкционираните шофьори.

Отговорът обаче не съдържа конкретни числа.

https://grajdanite.bg

Министърът пише, че единствено в София има газ – анализатори за проверка на вредните емисии на колите, а в закона няма уредена норма за допустимите им нива. От това следва, че най-вероятно именно липсата както на правни норми, така и на устройства за контрол, е причина да няма данни за спрени коли и глобени шофьори.

Само контролно-техническият пункт на Столичната пътна полиция е оборудван с газ-анализатори, които са дарение от общината. В останалите пунктове за регистрация на пътни превозни средства в страната не се извършват проверки на вредните емисии при първоначална регистрация на употребявана кола например, се казва в отговора и се допълва, че в Закона за движение по пътищата не са установени норми на вредните емисии, над които да бъде отказвана регистрацията на превозното средство.

Прочетете цялата статия в Дневник.

 

 

 

 

 

Яни Дончев

Яни Дончев

There are no comments.
View Comments (0) ...
Navigation