user

Герои

Агресия на пътя vs разбирателство за пример

Posted on .

Агресия на пътя vs разбирателство за пример

Introduction

Това са 2 истории от тази седмица. Едната история за момента е скандал в социалните мрежи, без да е изяснено точно какво е станало, но на видеото се вижда агресия. В другата история гражданин вижда нарушение и пуска сигнал за неправилно паркиране през мобилното приложение “Гражданите” до Пътна Полиция. Подател на сигнал и нарушител се срещат в КАТ, разбират се цивилизовано и си стискат ръцете… а, и без глоба за нарушението :)

Първата история: Две коли се блъскат шофьорът на едната излиза, блъска по стъклото и рита другата кола.

sdf

Към пост във фейсбук има дълго описание на водача на колата:

“ЕМИГРИРАЙТЕ ХОРА!!!! БЯГАЙТЕ!!! Добро утро СПИТЕ ЛИ ??? Няма оправия. Държавата ни е пропита с ПРОСТОТИЯ, АГРЕСИЯ И КОМПЛЕКСАРЩИНА. Внимание това е призив към всички шофьори. Вечерно време когато шофирате прибирайки се към къщи от работа или от приятели или без значение от къде видите ли жълт автомобил ТАКСИ без значение на коя фирма е веднага направете път или спазвайте голяма дистанция, защото пътя е тяхен. Иначе последствията са грозни особенно когато участва жена. Ще побликувам една снимка и клип, но за съжаление не мога да покажа екшъна преди това. С две думи, точно както по филмите таксиджията долетя някъде отзад зад мен и удряйки автомобилът ми от лявата страна шофьорската се опита да ме избута от пътя. За съжаление аз нямаше къде да избягам или дръпна защото карах в дясната лента а до мен има тротоар и хора на него и така се бутахме с опряни автомобили един в друг продължение на 100 метра след това той ме изпревари и спря пред мен и слезе да се разправи в ръкопашен бой с мен.”

Няма кадри преди това видео, но при наличие на видео камера като тези в колата можеше да има запис на всичко, което е станало преди този момент пред и зад автомобила. И така може би нямаше да има 2 мнения по въпроса.

Другият водач отговаря на поста:

ассасс

След коментарите на двамата водачи, можем да кажем, че тази история има 3 версии – тази на единия водач, на другия и тази на пътните камери, които може би са записали какво точно става.

Втората история е далеч по-кратка и приключила с щастлив край:

Гражданин вижда нарушение, заснема го и пуска сигнал за неправилно паркиране до Пътна Полиция през мобилното приложение “Гражданите”.

download the app

Обработващият сигнала офицер привиква нарушителя. Нарушителят оспорва нарушението. Полицаят привиква и подателя на сигнала за изяснение. Ето какво ни писа подателят на сигнала :)

“Здравейте,

Днес беше оспорването и пиша с резултатите. Господинът се държа доста прилично, беше си приготвил тирада как той от 4 години живее там и е видял как всички паркират, че то си било оформено място, опита се да обясни, че това е път и т.н. Представителят на Пътна полиция почти не се намеси, но още от началото показа, че е на моя страна. Около 30 минути говорихме.

Понеже видях, че човекът има желание да се разберем си стиснахме ръцете да оттегля сведението, а той вече да не паркира там и да загради мястото, за да не паркират и други. Надявам се това да е “хепи енд” за този случай, и не само хепи, а конструктивен.

Когато ми се обадиха миналия четвъртък от Пътна полиция се сетих, че в сряда съм изпратила още един сигнал срещу същата кола. Представителят от Пътна полиция, който имаше много строга физиономия през цялото време, избухна в смях, а човекът съвсем посърна. Разбрахме се да ви помоля да го отменим. Затова може ли да ми помогнете да канселираме този сигнал: Паркиране на зелени площи

Съжалявам, че забравих да му кажа да си инсталира Гражданите, но ще подготвя бележка и ще му я оставя на колата.”

Питаме се защо от първата история няма по-малко или дори нула, а от втората повече… От нас зависи да виждаме примерите, които искаме. Мобилното приложение “Гражданите” е създадено да промотира едно по-отговорно и учтиво гражданско общество, което да решава проблемите цивилизовано с подкрепата на технологията и партньорството на институциите.

download the app

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник на първата история:

https://www.facebook.com/natali.dimova.7/posts/1568417696605043

Тодор

Тодор

There are no comments.
View Comments (0) ...
Navigation