user

Герои

Благодарим ви за 2016!

Posted on .

Благодарим ви за 2016!

Introduction

Благодарим ви за 2016, хора!

Ако през 2015 г. “Гражданите” беше просто новина, която за 3 месеца обиколи медии в България, то през 2016 се случиха доста по-важни неща… и се случиха заради всички активни граждани. Приятно четене с най-интересните ни моменти през 2016 :) 

1. Началото на 2016: Екипът на “Гражданите” беше участник в двуседмична програма в Южна Корея за стартиращи компании, които имат потенциала да променят обществото глобално. Поканата дойде от World Bank Group, State University of New Yorк Korea и National IT Promotion Agency Korea.

IMG_20160119_101514 - Copy

Паркиране на пешеходна в Корея :)

Паркиране на пешеходна

2. През пролетта направихме първи успешни опити с инспектори от столичните районни общини за обработка на сигнали за изоставени автомобили изцяло през платформата.

По много прост, но ефективен начин направихме сигналите за изоставени автомобили видими както за всички инспектори и кметове, така и за гражданите, за да виждат прогреса на сигналите си.

3. Няколко районни кметове и над 10 инспектори пожелаха всичките сигнали за нередности от граждани към тях да минават през платформата. Очаквайте подробности началото на 2017 :) 

4. Ако през 2015 г. Пътна Полиция имаше резерви дали да даде шанс на Гражданите да помогнат в подобряване на културата на пътя, то през 2016 г. вече приеха Гражданите като нещо, което им помага в проблемите, за които нямат ресурс и ефективно решение.

5. Пътна Полиция бавно, но сигурно започна да дава обратна връзка за сигналите за неправилно паркирали автомобили. За първи път имаше глоби за дипломатически и временно пребиваващи автомобили.

6. Платформата се самоиздържа! Все повече фирми разбират колко е важно за бизнеса фирмените водачи да имат добра култура на движение, за да няма щети по имиджа и джоба на фирмата. Сключихме договори за мониторинг на автомобили с Велефи Фарма, Виваком, Уникомс. И по този начин направихме платформата самоиздържаща се. Честно казано това беше жизнено важно, за да продължи животът на “Гражданите”, защото сме с 0,00 лв финансиране от ден 1.

7. Грамота “Джон Атанасов” :) Президентът на Република България отличи “Гражданите” с грамота “Джон Атанасов” за проект с голям социален принос.

 

8. BDL Accelerate в Бейрут, Ливан. От Администрацията на Президента ни попитаха къде искаме да ни изпратят като награда от спонсорите за грамотата – Румъния, Ливан, Полша… Избрахме Ливан и събитието BDL Accelerate, защото искахме да видим какви са проблемите на хората в тази непозната за нас част от света. Но както се казва по български :( в последствие ни казаха, че спонсорът не бил точно спонсор и няма да поеме нищо :) Тъй като вече бяхме подали документи за събитието и ни бяха одобрили, беше редно да известим организаторите, че няма да присъстваме. 5 мин. след като изпратих мейла телефонът ми звънна и чух само:

“Обажда се Сюлейман от конферцията в Бейрут! Съжаляваме за ситуацията! Много искаме да видим “Гражданите” на конференцията и ще поемем самолетен билет и двойна стая!”

На конференцията имахме възможност да чуем и видим светила в IT индустрията. Steve Wozniak – съосновател на Apple, Tony Faddel – съосновател на Nest Labs и един от хората зад iPod, Steven Bathiche – един от създателите на Microsoft Surface, бяха малка част от тях.

steve-wozniak-small-320x320 fadel-320x320 steven-bathiche-320x320

На щанда ни минаха около 400 местни и ни се разсърдиха, защо “Гражданите” не е достъпно от ливанския App Store :) Споделяха с ентусиазъм колко е зле движението – направо е ад, ако сравняваме с България. Гледайте за какъв ужас без пътни знаци става въпрос :) 

9. Фондация Пътна Безопасност награди “Гражданите” за Пътна Безопасност в категория НПО.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

10. На 19 ноември беше и кулминацията на всичко, което сме правили до момента – срещата с Гражданите. Събрахме 40 от най-активните хора в платформата в София във Виваком Арт Хол. Идеята ни беше да се запознаем, да помислим във фокус групи за проблеми и да чуем предложения от тях.

Това безспорно беше най-зареждащото събитие за нас през цялото време откакто гражданите съществува.   

img-20161119-wa0004

11. Още 20 000 граждани свалиха приложението на телефоните си, а заснетите нарушения станаха над 51 000.

12. През декември започнахме да полагаме основите на разширена платформа “Гражданите” – мобилно приложение + web версия, която ще даде на всеки гражданин средство да се справя с базови социални проблеми и да променя положително средата, в която всички живеем. Видеото също идва :) 

Благодарим ви за 2016 хора, защото нищо от това нямаше да стане, ако не бяхте вие и желанието ви всички да живеем в по-добра среда!

Честита Коледа и весело посрещане на новата година! Бъдете здрави и бъдете Граждани!

гражданите

Тодор

Тодор

There are no comments.
View Comments (0) ...
Navigation