user

Герои

Илкa срещу неправдата с усмивка

Posted on .

Илкa срещу неправдата с усмивка

Introduction

Когато искаш ти и хората около теб да живеят в по-добра среда, няколко обиди или заплахи не могат да те откажат да изразяваш гражданската си позиция. Именно с този дух стартирахме платформата “Гражданите”. Затова вярваме, че всичко, което заедно правим, има положително въздействие и това е едва началото. Представям Ви интервю, което ясно показва колко отдадени и мислещи хора има в България.

1. Представете се накратко.

Казвам се Илка Антонова, на 34г., живея в София, но родом съм от Варна. Занимавам се с фотография като професия (повече информация тук) и колоездене като хоби :)

2. Как разбрахте за мобилното приложение “Гражданите”?

Лятото гледах репортаж по bTV за протест на колоездачи, в който се споменаваше за това приложение.

13344683_10154067359405071_8456474416689733951_n

3. Защо подавате сигнали и се занимавате със социални проблеми, а не си гледате живота?

Случващото се около мен е част от моя живот. Не мога да си затварям очите за неправдите, които ме заобикалят, особено, когато знам, че моят глас може да бъде чут и нещата да се променят.

4. Какъв е опитът Ви (положителен и отрицателен) с подаването на сигнали?

Когато изтеглих приложението, подобно на много хора, бях скептично настроена, но реших да го пробвам. След като дойде първият имейл с потвърждение от Пътна полиция, а в последствие ме викнаха да дам показания и да се подпиша на акта на нарушителя,

видях, че “системата” наистина работи.

А иначе имах няколко случая през това лято, в които движейки се с колелото по велоалея, виждам паркирал автомобил. Шофьорът стои близо до колата и при опита ми да го заговоря и помоля да премести колата си, бивах обиждана и дори заплашвана. Вместо да се обяснявам, можех директно да снимам нарушителя и чрез приложението да пусна сигнал, така че шофьора да си получи акта.

Научих “урока” си :) и започнах да използвам приложението по-често.

Имах също и случаи, при които отивам в КАТ Варна дa дам показания като свидетел, и в същото време виждам и нарушителите там. Разбирайки, че аз съм тази, която е пуснала сигнала, ме заглеждаха с остри погледи и реакцията им не закъсняваше.

Получавах не малко обиди и заплахи и от тях. Репликите бяха едни и същи: “Какво си мислите, че ще промените?”, “Няма да ни промените, нито нас, нито системата!”, “Аз пак ще продължа да си спирам така!”

Толкова много ми се искаше да им обясня, че не са прави, и че ако продължават да спират така, и други граждани ще ги снимат, и още актове ще получат, и накрая ще останат без книжка.

Дали тогава вече няма да се променят?

5. Послание към хората?

Иска ми се хората да се уважават повече един други и да не забравят, че не са сами на Пътя. Да бъдат по-толерантни един към друг и да подхождат първо с усмивка :)10411143_10152407417825071_3028774808922222550_n

6. Друго каквото искате да споделите.

Пожелавам успех на целия екип, който стои зад “Гражданите”, които ни дават възможността заедно да променим държавата и да я направим едно по-добро място, в което да живеем.

С тази енергия и 17 месеца след старта на “Гражданите” нещата изглеждат по следния начин:

гражданите

Тодор

Тодор

There are no comments.
View Comments (0) ...
Navigation