user

Uncategorized

Приятел в нужда се познава

Posted on .

Приятел в нужда се познава

Introduction

Вече сме имали около 100 срещи с хора като Вас, които подкрепят каузата на “Гражданите”, а именно изгрaждане на мислещо и отдадено гражданско общество, което с помощта на технологиите може да разрешава ефективно социални проблеми, за които органите на реда нямат ресурс.

За времето, в което “Гражданите” съществува (14 месеца), сме получавали  поне 150 предложения за подкрепа от Вас под формата на контакти, техническа работа и др. Приятно изненадва фактът, че често ни предлагате помощ в моменти като паднал сървър, “счупена” функционалност в приложението или проблем, на който нямаме решение, а Вие имате :) Намерихме и нови приятелства. За ентусиазиран екип от петима без особен ресурс, който иска да направи социална промяна, точно от тази подкрепа имаме нужда, за да продължаваме напред.

Преди няколко месеца дори обмисляхме crowdfunding кампания в kickstarter или indiegogo, тъй като разполагаме с 0,00 лв. финансиране. Тогава 160 граждани попълниха анкета, в която просто прочетоха какво правим, какво сме постигнали с институциите за кратко време и какво планираме. Запитахме дали гражданите биха подкрепили каузата финансово. 120 човека бяха отговорили с “Да“, а общата сума от отговорите беше малко над 2500 лв.

HiRes-small

Най-много ни изненада, че на въпроса ” Какво очаквате в замяна на подкрепата?” казахте “Нищо” и “Да продължавате да правите това, което правите” :)

Към момента в платформата има над 37 000 регистрации на граждани и успешна crowdfunding кампания определено ще ни даде стабилност, която все още нямаме. Освен това ще можем:

 1. Да поддържаме видео сигнали към Пътна Полиция.
 2. Ще можем и да отворим платформата за всякакви социални неправди и нередности към всеки един орган на реда и институция.
 3. Ще можем да отделим и ресурс за изграждането ефективни и прозрачни процеси между граждани и институции за съответните сигнали.
 4. Ще изградим още по-голямо и по-отдадено общество.
 5. Не на последно място, ще можем да напишем web платформа и да поддръжаме мобилна версия за Windows Phone и др.

Преди да пуснем такава камапния решихме да направим нещо, което само по себе си може да помогне –

да дадем възможност на всеки един гражданин, който има възможност и желание, да помогне за развитието на “Гражданите”.

obshestvo-znachenie

Как?

На 16-ти април тази година направихме среща с 4-ма IT специалисти, които се бяха свързали с нас по имейл, facebook или twitter. Искаме да им благодарим, че отделиха 1/2 почивен ден за нас. С тях дискутирахме как можем да изградим процес, с който всеки може да допринесе технически за разработката на платформата “Гражданите”.  Така изградихме процес, по който всеки с IT умения може да помага за развитието на платформата “Гражданите”. През май месец ще го тестваме в малка група, след което ще го направим достъпен за практически неограничен брой хора. Така ще сме доста повече от 5 човека с директен принос за развитието на платформата, доста по-бързи, а отзвукът в обществото ще е пъти по-голям.

Не спираме тук!

Искаме да направим подобни процеси и за всички граждани, които могат и имат желание да ни помогнат с контакти, знание и опит по редица въпроси като:

 • Формулиране на официални законови промени в писмена форма
 • Подаване на предложения към държавни органи
 • Контакти с авто застрахователни компании и социално отговорни фирми
 • Връзка с транспортни, застрахователни и други свързани организации
 • Опростяване на административни процеси с цел повишаване на ефективността на ораганите на реда и прозрачно управление
 • Намиране на подходящо финансиране за проекта
 • Връзка с неправителствени организации

Тук има гугъл таблица, в която можете да оставите координатите си и да споделите как можете да ни помогнете по някои от горните точки. Същото можете да направите и на email contacts@grajdanite.bg, където да изпратите кратка информация за Вас. След това ще се свържем с Вас, за да помислим заедно как можем да направим средата, в която живеем, по-добро място за всички.

Благодарности :)

Тодор

П.П. Ако постът Ви е станал интересен или искате да се свържете с екипа ни, ще Ви очакваме :)

гражданите

 

 

 

Източник на картинки:

http://www.fablabconnect.com/wp-content/uploads/2014/10/HiRes-small.jpg

http://voprosy-pochemu.ru/wp-content/uploads/2014/09/obshestvo-znachenie.jpg

Тодор

Тодор

There are no comments.
View Comments (0) ...
Navigation