user

Гражданите

Да действаш, вместо да се оплакваш (Видео)

Posted on .

Да действаш, вместо да се оплакваш (Видео)

Introduction

Здравейте, Граждани :) Отдавна не сме писали за което се извинявам, но последния месец беше много натоварен и сега, използвайки празниците, намерих време да ви споделя какво се случва.

Слизаме до ниво район – квартал. Решихме вместо да се оплакваме, че процедурата, касаеща изоставените автомобили е времеемка, да намерим начини да оптимизираме процеса с подаването на сигнали. И ако преди сигналите се пращаха до централата на инспектората, от където ги пренасочваха до инспекторатите по райони, решихме да премахнаем тази излишна стъпка, както за инспектората, така и за гражданите, и да започнем партньорство директно на ниво район.

И така, райони Красно Село, Витоша, Слатина и Овча Купел са първите, с които започнахме да си партнираме. Скоро очакваме Младост и Лозенец, и всички останали. Отнема ни време, защото трябва да се срещнем с районните кметове, после с инспекторите по райони, да направим процеса работещ, като им прехвърлим базата данни на гугъл шийт, за да е видим за гражданите и по-лесно достъпен за самите инспектори. София има 26 района. Готината новина е, че този полезен, опростен процес оптимизира работата и пести време на районната администрация и помага на гражданите да са информирани по сигнала, който са подали. Тук може да видите сигналите в Гугъл шийтите на отделните райони.

изоставени автомобили

Изоставени Автомобили за отделни райони

 

Изоставени автомобили за район Слатина

Изоставени автомобили за район Слатина

 

Гражданите заснемат изоставен автомобил през мобилното приложение и сигнала им отива в някой от горните шийтове, до които имат достъп да гледат и информират по прогреса на заснетия автомобил. Хората в инспектората имат пълен достъп, за да променят статуса и да вкарват и моделират данните вътре.

Отделно от това, самите инспектори започнаха да използват мобилното приложение, за да заснемат изоставените коли и по-лесно да поддържат гугъл шийта, който ползват за база данни, и поради това, започнаха да дават идеи и предложения. Тук може да видите кратко видео с Христо Христов от район Красно Село, който ползва „Гражданите“, за да заснема колите и да поддържа базата си с данни. Инспекторите виждат колко по-лесно им е на тях и вече предлагат да използват Гражданите за всякакви сигнали, а не само за изоставените автомобили.

Знаете, че обичаме да действаме стъпка по стъпка. Успяхме за една година да опростим неимоверно процеса за подаване на сигнали до Пътна Полиция София, за което им благодарим, но сега остана следващата стъпка, а именно процеса, който започва с издирването и глобяването на извършителя. Този процес в момента остана като спънка и за да се подобри, трябват законови промени.

Тъй като не сме адвокати, трябваше да си изясним как може да се получи една такава промяна в закона. Първа стъпка беше да разберем  какъв е процеса. Благодарение на един от вас гражданите успяхме да се видим с председателя на Транспортната Комисия в Парламента, който ни обясни процеса и даде подкрепа за предложения от страна на Гражданите. Също така бяхме поканени на две срещи в министерски съвет на тема „Как да се включат гражданите в управлението“. Там се чу думата на всички нас, над 37000 души и също имаме подкрепата на участниците при дадени предложения от наша страна.

Тук идва следващата стъпка, а именно как да напишем адекватни предложения, които да предоставим. Не сме прависти и не разбираме от конституционно право. Затова молим всеки един от вас, който чете в момента да помисли дали има познат, който може да ни помогне да напишем текстовете, защото тази кауза е на всички нас. Трябва ни човек знаещ как да напише предложение от типа “предлагам алинея еди-коя-си от член еди-кой-си да бъде изменен по следния начин…“. Човек, който може да навърже промените в Закон за движение по пътищата, Наказателния Кодекс и Закона за адресна регистрация, така че да се получи нещо работещо.

Накрая, но не на последно място, искаме да организираме една сборна среща на всички най-активни граждани в град София, защото със сигурност заедно ще измислим начин да ускорим и подобрим всичко направено до момента. Всяка седмица се виждаме с един от вас, за да чуем къде може да подобрим нещата. Виждайки колко от вас наистина вярват в идеята, една обща среща със сигурност ще докара позитивни резултати за каузата.

Работихме в още три насоки: партньорство с една от водещите медии в България, с една от големите застрахователни компании, и един от водещите мобилни оператори, но нека не говорим преди да имаме официално стартирано партньорство.

Благодарим ви за отделеното време да прочетете тази статия и за огромната подкрепа. Продължавайте да снимате, борите и действате, и промяната ще бъде постигната.

Христос Воскресе!

гражданите

There are no comments.
View Comments (0) ...
Navigation