user

Новини

Един ден с “Гражданите”

Posted on .

Един ден с “Гражданите”

Introduction

Искаме с усмивка да пресъздадем част от еуфорията, настроенията и емоциите, през които минава екипът на “Гражданите” всеки ден. Ето как би изглеждала 2015 година за екипа на “Гражданите”, ако бе събрана в един ден. Написано е по леко преувеличен, несериозен, но отговорен начин. Всяка прилика с действителни лица и събития е случайна!

4:30 am – Стоян се събужда.

5:35 am – Стоян проверява пътната обстановка и изпраща информация с пожелания за добро утро на всички граждани в Twitter.

Публикация на @grajdanite в Twitter

6:15 am – Пощата: Отговаря се на всички съобщения от граждани, подали сигнал към Пътна Полиция с инструкции за процеса. Изисква се потвърждение на точния час за всеки сигнал.

6:18 am – След обстоен преглед на снимки в приложението, избираме снимка за деня в класацията “Избор на редактора”.

Образцово паркиране

6:20 am – Иван си ляга.

6:52 am – Стоян и Тодор посрещат деня с БНТ на живо. Темата е “Най-фрапантните нарушения на пътя”. Говорим за визията да променим културата на пътя в България.

bnt

7:10 am – “Здравей, България” по Нова Телевизия – Ани Цолова и Виктор Николаев показват снимки на приложението с редица паркирани коли на инвалидно място без инвалиден стикер. Споменават “социална група”, но не и мобилното приложение “Гражданите”.

7:25 am – Пощата: Гражданин с Андроид има проблем с качването на снимки. Версията на Андроид е 1.56.333 ревизия 52 с кодово име Kit Kat Mura. Проблемът е разрешен след закупуване на телефон произведен след 2009 година.

7:35 am – Ани Цолова и Виктор Николаев попадат на снимка в “Гражданите” на кола на Нова Телевизия спряла на инвалидно място. Следва Времето по Нова Телевизия.

7:44 am – Гражданин качва снимка на министър Красен Кралев на инвалидно място на летище София. Това май също не е за по телевизията.

krasen kralev

8:15 am – Получаваме съобщение по Viber от Столичния Инспекторат, че е поставена бариера на входа на Борисовата Градина заради множество сигнали от “Гражданите”.

8:16 am – Пощата: Малка IT фирма от София предлага да помогне като напише версия за приложението за Windows Phone понеже всички служители са с такива телефони. В крайна сметка решават да си купят истински телефони.

9:10 am – Гражданин сигнализира, че бариерата на входа на Борисовата Градина вече е открадната.

9:11 am – Пощата: Получено извинение “Извинявам се от сърце, можеше да минем и без счупени чистачки, но си взехме бележка! Супер приложение! Включвам се в инициативата!”

9:12 am – Съобщение от Тодор във вътрешната ни мрежа (Slack) за нова грандиозна визия и възможност след интервю с гражданин. Толкова е развълнуван от новите възможности, че сяда да се успокои.

9:47 am  – “Господари на Ефира” връчват златен скункс на директора на автопарка в Нова Телевизия. Искат интервю с гражданина подал сигнала, но той отказва да споделим неговата информация.

10:15 am – Ново съобщение от столичния инспекторат по Viber – “Градинка в столичния квартал “Младост 3” е разчистена след сигнал през приложението. Съставени са 8 констативни протокола, 2 акта и са репатрирани 4 коли и 1 ТИР.”

10:18 am – Тодор вече се чувства по-добре и отново захваща купчината от задачи.

10:23 am – Пощата: Получено извинение “Извинявам се, че паркирах така. Макар и да не ме оправдава, паркирах само за малко. Нямаше място другаде на близо. Само в допълнение да кажа, че фотографката, минаваше с бебешката количка по булеварда.”

10:30 am – Получаваме покана за презентация в Букурещ на конференция за стартиращи компании How To Web и възможност да валидираме дали “Гражданите” има почва и в Румъния.

11:30 am – Организираме интервю за Капитал със съветника ни Дъглас Аткин, Global Head of Community, Airbnb. Работата на Дъглас с обществата по света помага на компанията да порасне от $4 милиарда до $24 милиарда. Целта е да разкажем как и защо водещ ескперт в създаването на общества помага на български стартъп да изгради гражданско общество.

11:41 am – Снимка за бъдещата статия в Капитал. Христо иска поне 3 кадъра понеже изглежда прекалено висок на всичките снимки и му е неудобно. Предлага и закупуването на “ведомствена” ютия за следващия път.

team

12:45 am – Репортерът на Капитал преценява, че темата  “Късно пиле – пазар помества” за новата верига Texas Chicken е по-интересна и актуална и не публикува статията с Дъглас Аткин и нас. Поне знаем къде ще обядваме.

13:05 am – Пощата: Получено извинение “Извинявам се, че съм изпреварил тоя охлюв и съм заел хубавото място, а той поне да ми беше написал правилно номера.”

13:30 pm – Христо, Тодор и Стоян отиват на среща с DHL Bulgaria. Пристигат с 2 коли, 1 мотор и сак с тенис ракети. Трябва да променим дефиницията на бюджетен бизнес (lean startup).

14:15 pm – Участваме с номинация от Президента на Република България за “Социален проект с голям обществен принос” за наградите Джон Атанасов. На Стоян му стяга вратовръзката.

team 2

15:44 pm – Среща с Uber. Съгласни са да проверяват техните шофьори за нарушения в “Гражданите” преди да ги вземат на работа. КЗК обаче не мисли така.

15:59 pm – Христо пробва нови методи и технологии на e-шпионаж с видеорегистратор Urive Shotgun благодарение на нашите приятели от Advance International.dash-cam

16:24 pm – Тодор има нова грандиозна идея за чат между водачите на пътя, който ще позволи на хората да изпращат съобщение на водачи на автомобили по регистрационен номер. Според него това ще “избие рибата”. Иван го успокоява.

16:50 pm – Съобщение от Дъглас Аткин за възможност да участваме на най-голямата конференция за това как интернет променя политиката и управлението. Събитието е в Ню Йорк и се казва Personal Democracy Forum.

Douglas

17:12 pm – Получаваме отказ за инвестиция от българските фондове за рискови инвестиции, но получаваме одобрение за 3 седмична програма в Южна Корея за стартиращи социални проекти спонсориран от Световната Банка.

17:41 pm – Пощата: Получено извинение “Извинявам се, съпругата ми е паркирала така.”

18:10 pm – Пристигаме в Букурещ. Пазарът е валидиран.

bucarest parking

18:55 pm – Организаторът на конференцията в Букурещ се опитва да произнесе Grajdanite около 3 минути. Някой е изпуснал да спомене, че на английски сме Citizens.

how to web

20:15 pm – Пощата: Получено извинение “Извинявам се..бързах и глобата си платих! :D”

23:50 pm – Вечерята в Букурещ ескалира в караоке дуел с група индийски туристи. Разясняваме, че “Назад, назад, моме Калино” и “Mary Boys Band – Непознати улици” са песни на български език, а не руски. Иван прави дует с нов приятел.

karaoke

….

Разбира се, това са само част от историите с които се сблъскваме в ежедневието на гражданите. Но нито една от тях нямаше да е възможна, ако не са всички 30,247 граждани, които вярват в нас и изразяват гражданската си позиция.

Весели празници и щастлива нова година!

There are no comments.
View Comments (0) ...
Navigation