user

Uncategorized

Срещата с Йорданка Фандъкова

Posted on .

Срещата с Йорданка Фандъкова

Introduction

Пускаме този блог пост сега, а не преди местните избори по обективни причини.

Действието се развива октомври 2014. Мобилното приложение “Гражданите” има ясна концепция и не толкова ясна прототипна версия. Свалянията на приложението са 20, тъй като тестваме в малка група от 20 приятели и познати. В същото време се опитваме по всякакъв официален начин да се свържем с кмета на София, за да разкажем в какво вярваме и колко можем да сме полезни за всички нас, но не се получава.

fundukova

За повечето хора, когато стане дума за работа/комуникация с държавни органи и институции, това е почти гаранция за главоболие и загуба на време. Защо ли?

Вече е януари 2015. 3 месеца упорство – пращане на мейли, звънене по телефона и ходене до Столична Община – а дори не бяхме получили обратна връзка от общината. Бяхме решили, че няма да стане или поне не в този век.

НАЙ–ПОСЛЕ! Един ден телефонът звънна и с нас се свързаха от кабинета на Йорданка Фандъкова. Представителят на кмета каза: “Каним ви на среща.” Търпението ни беше възнаградено :) От този момент като стане дума за работа с представители на власт или друго, което е официално свързано с държавата, винаги се зареждаме първо с голяма доза търпение. В друг пост ще разкажем за тази тежка и остаряла система и от какво зависи да се адаптира към съвременната реалност, в която живеем.

В кратката среща с Йорданка Фандъкова представихме идеята на “Гражданите”, в какво вярваме, какво целим и как ще го постигнем. Бяхме свикнали да чуваме добри и лоши мнения за проекта “Гражданите”, но дори и добрите завършваха така: “Живеем в България, никой не го е грижа”, “Няма да стане”, “Това не е възможно”, “Никой няма да ползва приложението”, “Имате 0,00 финансиране”, “Не можете”.

so1

Сградата на Столична Община

Всичко това ни мотивира да докажем обратното, но все пак нямахме големи очаквания за срещата с кмета на столицата. Е, представихме мобилното приложение “Гражданите”. За голямо учудване Йорданка Фандъкова хареса платформата повече, отколкото предполагахме. Хареса най-вече това, че в нея граждани могат да взаимодействат с други граждани и да се обединят по отношение на социален проблем, а защо не и да променят средата, в която всички живеем. Беше изненадващо с каква лекота се разбрахме. Насрочихме и нова среща след месец с конкретни експерти.

Дойде време за втората среща, която беше началото на март 2015.

Вече сме обявили “Гражданите” в социалните мрежи от седмица. Имаме няколкостотин сваляния, което ни изненада приятно, защото не сме рекламирали никъде. В друг пост ще опишем как станахме няколко пъти №1 в Apple App Store за всички безплатни приложения и №2 за всички социални приложения в Google Playstore в България).

На втората среща освен кмета и нашия екип присъстваха Директор на Столичен Инспекторат, Директор по сигурността и Директор по социалните дейности. Представихме отново “Гражданите” и веднага намерихме допирни точки за съвместна работа със Столичен Инспекторат по отношение на неправилно паркирали автомобили в паркове, градинки и детски площадки. Е, имаше и коментари от другите дирекции от типа “Не сме сигурни, че трябва да го правим”.

В този момент Йорданка Фандъкова им каза с колегиален тон, но ясно и категорично, че срещата не е за дискусия, а за това как ще работим заедно.

yordanka_fandakova

Няколко часа след това имахме готов механизъм и стартирахме ефективно работа след около седмица. Това позволи на хората да снимат с телефоните си неправилно паркирали автомобили и да ги пращат към Столичен Инспекторат директно през приложението “Гражданите”. След това от инспектората пращат районен иснпектор, който в повечето случаи на място съставя констативен протокол. Ако нарушителят вече го няма, те се обръщат към вас с молба за съдействие, за да бъде наложена глоба. За няколкото месеца работа бяха глобени и репатрирани десетки автомобили благодарение на вас и Столичен Инспекторат.

В заключение можем да кажем, че в институциите освен бюрократи има доста будни хора, които работят за гражданите и мислят заедно с тях решения независимо от тромавата система и малкото ресурси.

Прочетете историята “Приключението ни с Пътна Полиция”

Следете ни във Facebook и Twitter

 

Снимките са взети от официалната страница на Йорданка Фандъкова във Facebook и

http://www.kmeta.bg/oshte-3-dni-stolichna-obshtina-priema-dokumenti-za-asistenti-za-nezavisim-zhivot-36792.html

 

Тодор

Тодор

Comments
 • user

  AUTHOR Ludmil

  Posted on 10:36 am May 27, 2016.
  Reply

  Браво момци за зверското търпение, лично аз бих ги подкарал по законов ред след месец чакане на отговор.

 • View Comments (1) ...
  Navigation