user

Uncategorized

Приключението ни с Пътна Полиция

Posted on .

Приключението ни с Пътна Полиция

Introduction

Този пост е за това как екип от едва 4 човека без 1 лев финансиране установи връзка и започна работа с Пътна Полиция.

В периода януари – март 2015 започнахме да тестваме активно връзката мобилното приложение “Гражданите” – Пътна Полиция. В сайтовете на МВР имаше някакви имейл адреси, но дали работеха и отговаряха ли изобщо на запитвания и сигнали? Решихме да пробваме дали нещо ще се случи, но без големи надежди поради следните причини:

 1. При позвъняване на 112 често се случва да ти затворят телефона преди да си казал какъв е проблемът.
 2. Често виждаме нарушения пред очите на полицаи, но няма никаква реакция от тяхна страна.
 3. Ресурсите на органите на реда са толкова малко, че да не ти се налага да стигаш до тях.

И като имаме горните 3 предвид защо да мислим, че сигнал, пратен през мобилно приложение, може да промени нещата. Вързахме приложението към електронния адрес на СДВР, без да ги питаме, и пратихме около 20 сигнала в очакване. За изненада на всички след седмица получихме отговор:

“Здравейте!

Благодарим Ви за подаваните от Вас сигнали!

Моля да Ни изпращате снимките на нарушителите, за които сигнализирате като прикачени файлове в писмата Ви!”

Това беше и светлината в тунела, която искахме да видим :) Вече знаехме, че нещата могат и да се случат.

tencho_tenev

Комисар Тенчо Тенев – началник Пътна Полиция при СДВР

Март 2015 потърсихме среща в приемните часове за граждани с Тенчо Тенев – началник на отдел на Пътна Полиция в София. Със Стоян отидохме без уговорка. На пропускa казахме, че сме от екипа на мобилното приложение “Гражданите”. Разказахме идеята. Не бяха чували и се посмяха за наша сметка, но полицаят на рецепцията се заинтригува и свали приложението пред нас. След това стационарният му телефон звънна. Каза ни, че началникът е някъде по работа и да опитаме пак друг ден. 

mladen _marinov

Комисар Младен Маринов – директор в СДВР

В този ден със Стоян бяхме решили, че ще постигнем нещо повече. От Пътна Полиция София (столичния КАТ) се изстреляхме като тапа от новогодишно шампанско в СДВР до пл. “Възраждане”, гр. София, за да потърсим директора на СДВР – Младен Маринов. Казаха, че ще ни приеме. Супер, но чакахме 2 часа, а и двамата бяхме на работа :( … Дойде асистентът и ни покани да изчакаме още малко пред кабинета :( И пак започна чакането…

Изведнъж се появи Тенчо Тенев, с който се опитахме да се видим по-рано в същия ден. Седна при нас и каза:

“Вие сте идвали и при мен днес?” и започнахме разговор. След 5 мин ни каза: “Чакам ви утре в 15:00.” На следващия ден Иван, Стоян, Христо и аз бяхме на среща в Пътна Полиция София и разказвахме за “Гражданите”.


Ако ви кажа, че ни гледаха сериозно и ги убедихме сами, ще бъде лъжа :) Все пак сме екип от едва 4 човека и работим с НУЛА лв. финансиране. 

sadfaceИзглеждаше, че ни изслушват и учтиво щяха да ни изпратят с потупване по рамото. Представихме проекта и предложихме решения. И ние, и те знаехме, че предлагаме правилните неща, но после чухме защо няма да стане. Чухме за проблемите, за гражданските сигнали, остарялото законодателство, ресурсите… Срещата отиваше в нищото … :( 

Убедихте ги вие – 12 000 граждани.

Thumb up emoticon

Вече бяха минали 2 седмици след като анонсирахме “Гражданите”, а регистрациите в приложението минаха 12 000, което на практика значеше 12 000 граждани. Изведнъж някой хвърли тази бройка на масата и разговорът промени посоката. Стана им интересно и ни казаха, че това е предостатъчно за съставяне на партия 😀 В следващия момент вече бяхме разменили телефонните си номера и се разбрахме за пилотен проект. Тези 12 000 граждани направиха този пилотен проект възможен. Представете си какво могат да направят 120 000 граждани. 

Последва среща със съответните отдели. След седмица вече имаше работещ механизъм, но проблемът беше, че отнемаше до ½ ден от рабтния ден на всеки, който искаше да подаде сигнал. Остарелият закон от 1969 г. (ЗАН) определяше това. Въпреки всичко доста хора започнаха да изпращат сигнали за неправилно паркиране и отделяха часове, за да доведат нещата до край. 

В последствие успяхме да оптимизираме процеса с гражданските сигнали благодарение на служителите в Пътна Полиция София и гражданите, които са движещата сила на всичко, което правим. В друг пост ще разкажем за настоящи и бъдещи оптимизации с Национална Пътна Полиция.

Следете ни във Facebook и Twitter

Очаквайте скоро “Как от ОДМВР Бургас ни свързаха с главния  секретар на МВР – Георги Костов”

 

Източници на снимки:

http://epicenter.bg/images/news/42015/pics/1428054763.jpg

http://dnes.dir.bg/tagp_gallery.php?id=131662

Тодор

Тодор

Comments
 • user

  AUTHOR Мила Дилова

  Posted on 9:12 am December 14, 2015.
  Reply

  Браво !

 • user

  AUTHOR Андрей Атанасов

  Posted on 8:07 am December 21, 2015.
  Reply

  Здравейте и големи поздравления за идеята и инициативността! В интерактивния туториал към приложението пише, че ако нарушението е от тип “Неправилно паркиране”, може да се изпрати сигнал до КАТ. Само за този тип нарушения ли могат да се пращат сигнали от приложението или вида нарушение няма значение?

  • user

   AUTHOR Тодор

   Posted on 10:20 am December 21, 2015.
   Reply

   Здравейте, Андрей :) Благодарим за думите. Към момента сигналите до Пътна Полиция са само за неправилно паркиране. Следващата година имаме планове да включим видео и да разработим и web портал, в който да може да се качва видео и с нарушения от движение. В момента не ни стига ресурс.

   Поздрави и весели празници :)
   Тодор

   • user

    AUTHOR Андрей Атанасов

    Posted on 8:51 am December 22, 2015.
    Reply

    Здравейте пак и благодаря за бързия отговор! Планът звучи много добре! :) Успех с него и весели празници и на Вас!

 • user

  AUTHOR Ася Асенова

  Posted on 8:05 am January 20, 2016.
  Reply

  Благодаря ви за усилията, които правите! За това, че тромавата държавна машина не ви спира. За оптимизма на целия ви екип. Вие вдъхновявате будните хора.

  • user

   AUTHOR Тодор

   Posted on 8:45 am January 20, 2016.
   Reply

   Благодарим и на вас, че ни следите и подкрепяте, Ася :)

 • View Comments (8) ...
  Navigation