user

Uncategorized

Защо направихме “Гражданите”?

Posted on .

Защо направихме “Гражданите”?

Introduction

Искрата дойде след като водач беше отнел предимството на Христо и още 30 коли. На нарушителят не му пукаше, сякаш беше сам на пътя или невидим. След леко почукване на стъклото и нормален въпрос “Закъде бързаш?” нарушителят се събужда стреснат, вдига прозорците и заключва вратите на лъскавата кола.

След няколко дни наехме стая в SOHO , за да помислим как можем да променим подобно поведение. Събрахме се 7 човека – Петър, Денислав, Любомир, Христо, Стоян, Иван и Тодор. Христо ни разказа за 2 минути какво е станало и че мисли да направи сайт, в който такива водачи да имат “достойно” място в негативна светлина. Тогава някой се обади: “Какъв е смисълът от негативизъм!”. След още две минути решихме, че ако подходим негативно, никога няма да накараме някой да се замисли какви нарушения прави, а по-скоро ще го накараме да продължи. Все пак идеята на цялото упражнение е подобряване културата на пътя – по-малко нарушения, ПТП-та и жертви.

Затова решихме да подходим положително. Също решихме да не бъде сайт, а мобилно приложение, защото е по-лесно като видиш нарушител да извадиш телефона и да качиш снимката веднага. Трябваше да има и функции, с които не само разбираш, че си сниман, но можеш и да реагираш. Така включихме извинение и радар за всеки, който ползва приложението.

Screenshot_2015-08-30-11-44-05Едно нещо, което ни лиспваше във всички социални мрежи, където хората се оплакват, беше възможност за обратна реакция на този, от който се оплаквате. Монетата винаги има две страни и не бива да лепваме етикет на някой просто така. Затова включихме бутон “Извини се”, който позволява на нарушителите изпратят извинение на качилия снимката с опции “Приеми” и “Откажи” извинението. Ако приемете, снимката се скрива и не може да се види и сподели в социалните мрежи. Доста хора правят нарушения, но не са лоши хора, а просто не познават правилата за движение или се разсейват. 

 

Свързахме приложението и с Пътна Полиция, за да може всеки да подаде граждански сигнал до органите на реда.
logo

За име се спряхме на “Гражданите”, защото  платформата е за всички нас. След цял ден мислене приключихме и следващата седмица започна техническата работа, търсене на медийни партньори и формиране на визията.

Следете ни във Facebook и Twitter

Прочетете “Приключението ни с Пътна Полиция”

Очаквайте скоро и как станахме №1 в Apple App Store за всички безплатни приложения и №2 в Google Play Store за всички социални приложения, с 0,00 лв. маркетинг бюджет.

Източник на снимката: от фотограф на вестник “Капитал”.

Иван

Иван

Comments
 • user

  AUTHOR Boyan

  Posted on 7:29 pm December 10, 2015.
  Reply

  Браво на екипа за страхотна работа. Вашия модерен и позитивен подход ще направи разлика в борбата с този сериозен проблем. Продължавайте смело напред!

  • user

   AUTHOR Тодор

   Posted on 10:35 am December 11, 2015.
   Reply

   Благодарим за подкрепата, Боян!

 • user

  AUTHOR Юлиан Станков

  Posted on 8:33 am December 11, 2015.
  Reply

  Ако успеете да направите така след подаване на сигнал към Полицията да се удостоверява с електронен подпис свидетелството, вместо да се разхождаме до КАТ ще е вече завършено и перфектно….
  Но това май зависи от законодателни промени ….които пък някой трябва да иницииира в 21 век сме все пак
  Поздрави за всичко , коеот правите

  • user

   AUTHOR Тодор

   Posted on 10:40 am December 11, 2015.
   Reply

   Здравейте, Юлиан. Работим в тази посока от самото начало. Преди 2 седмици Комисия по Защита на Лични Данни ни даде разрешително и се доближаваме до ел. подпис.

   Поздрави,
   Тодор

 • user

  AUTHOR Мила Дилова

  Posted on 9:38 am December 14, 2015.
  Reply

  Евала! Всеки ден чета статии за катастрофи, причинени от несъобразена скорост, наглост, невнимание, климатична условия и други фактори… За съжаление почти винаги Смъртта е намесена.. Вярвам, че ще успеете да достигнете до съзнанието на хората, с този позитивен подход и да събудите в гражданите колективност, съвест и осъзнатост … It is a long way to the top, но не се отказвайте ! :)

  • user

   AUTHOR Тодор

   Posted on 1:23 pm December 15, 2015.
   Reply

   Здравейте, Мила. Благодарим за подкрепата! Една от целите ни е да намалим смъртните случаи на пътя до НУЛА. Невъзможно? Невероятно, но възможно :)

 • user

  AUTHOR Юлиан Станков

  Posted on 12:44 pm December 15, 2015.
  Reply

  Здравейте отново
  Предвиждате ли подаването на сигнали и всичко , корото дава мобилното приложение да става и от настолни машини или лаптоп (това във връзка с бъдещото използване на електронен подпис )
  Поздрави

  • user

   AUTHOR Тодор

   Posted on 1:43 pm December 15, 2015.
   Reply

   Здравейте, Юлиан. Да! Стартирахме подготовката за web версия, която ще даде това удобство. Планираме и качване на видео за нарушения в движение, както и добавяне на сигнали, свързани с пътната обставновка и дори други социални проблеми, които гражданите могат да разрешат. В момента набираме ресурс и преди средата на 2016 се надявам да сме готови.

 • View Comments (8) ...
  Navigation